ამოცანა 2
ხილიდან გამოყოფილი რძემჟავა ბაქტერიების და საფუვრების
წმინდა კულტურების მიღება და კოლექციის შექმნა
რძემჟავა ბაქტერიების პირველადი სკრინინგისათვის გრამის წესით შეღებვისა და კატალაზური აქტივობის შესწავლის შედეგად შეირჩა 98 გრამდადებითი და კატალაზაუარყოფითი იზოლატი. შტამების მორფოლოგია შესწავლილ იქნა როგორც კოლონიების აღწერით, ასევე უჯრედების მიკროსკოპირებით (სურათი 1, ცხრილები 1, 2, 3). მათ შორის აღმოჩნდა 39 ჩხირის ფორმის, 26 კოკის ფორმის და საფუვრის 33 იზოლატი.
ხანგრძლივი შენახვის მიზნით 1 მლ სტერილური გლიცეროლის შემცველ 2 მლ-იან კრიოსინჯარებს ემატებოდა თხევად საკვებ არეში გაზრდილი 1 მლ 24 სთ-იანი კულტურა (სურათი 2, ცხრილები 4, 5). პარალელურად, სამუშაო კოლექცია გადაგვქონდა პეტრის ფინჯნებზე მორფო-ფიზიოლოგიური და ბიოქიმიური მახასითებლების შესწავლის მიზნით.
ცხრილი 1. ვაშლიდან გამოყოფილი ზოგიერთი იზოლატის მორფოლოგიური დახასიათება
იზოლატის პირობითი № |
კატალაზას ტესტი |
გრამის წესით შეღებვა |
უჯრედის ფორმა |
იზოლატის პირობითი № |
კატალაზას ტესტი |
გრამის წესით შეღებვა |
უჯრედის ფორმა |
იზოლატის პირობითი № |
კატალაზას ტესტი |
გრამის წესით შეღებვა |
უჯრედის ფორმა |
E 3(1) |
– |
+ |
კოკი |
E 12(1) |
– |
+ |
კოკი |
E22(1) |
– |
+ |
საფუარი |
E 3(2) |
– |
+ |
ჩხირი |
E 12(2) |
– |
+ |
კოკი |
E22(2) |
– |
+ |
კოკი |
E 3(3) |
– |
+ |
კოკი |
E 13(1) |
– |
+ |
ჩხირი |
E23(1) |
– |
+ |
საფუარი |
E 3(4) |
– |
+ |
კოკი |
E 14(1) |
– |
+ |
საფუარი |
E23(2) |
– |
+ |
ჩხირი |
E 4(1) |
– |
+ |
ჩხირი |
E 14(2) |
– |
+ |
კოკი |
E23(3) |
– |
+ |
კოკი |
E 4(2) |
– |
+ |
საფუარი |
E 16(1) |
– |
+ |
ჩხირი |
E23(4) |
– |
+ |
კოკი |
E 5(1) |
– |
+ |
კოკი |
E 16(2) |
– |
+ |
ჩხირი |
E24 (1) |
– |
+ |
ჩხირი |
E 5(2) |
– |
+ |
კოკი |
E 16(3) |
– |
+ |
ჩხირი |
E24(2) |
– |
+ |
ჩხირი |
E 5(3) |
– |
+ |
კოკი |
E 17(1) |
– |
+ |
კოკი |
E25 |
– |
+ |
კოკი |
E 6(1) |
– |
+ |
ჩხირი |
E 17(2) |
– |
+ |
ჩხირი |
E26 |
– |
+ |
ჩხირი |
E 6(2) |
– |
+ |
ჩხირი |
E 17(3) |
– |
+ |
ჩხირი |
E27 |
– |
+ |
ჩხირი |
E 6(3) |
– |
+ |
ჩხირი |
E18(1) |
– |
+ |
ჩხირი |
E28 |
– |
+ |
კოკი |
E 7(1) |
– |
+ |
კოკი |
E18(2) |
- |
+ |
ჩხირი |
E29 |
– |
+ |
ჩხირი |
E 7(2) |
– |
+ |
კოკი |
E19(1) |
– |
+ |
ჩხირი |
E30 |
– |
+ |
ჩხირი |
E 8(1) |
– |
+ |
საფუარი |
E19(2) |
– |
+ |
კოკი |
E31 |
– |
+ |
საფუარი |
E 8(2) |
– |
+ |
კოკი |
E19(3) |
– |
+ |
ჩხირი |
E32 |
– |
+ |
საფუარი |
E 9(1) |
– |
+ |
კოკი |
E20(1) |
– |
+ |
კოკი |
E33 |
– |
+ |
ჩხირი |
E 9(2) |
– |
+ |
კოკი |
E20(2) |
– |
+ |
კოკი |
E34 |
– |
+ |
ჩხირი |
E 9(3) |
– |
+ |
კოკი |
E20(3) |
– |
+ |
კოკი |
E35 |
– |
+ |
ჩხირი |
E 10(1) |
– |
+ |
კოკი |
E21(1) |
– |
+ |
ჩხირი |
E36 |
– |
+ |
ჩხირი |
E 10(2) |
– |
+ |
კოკი |
E21(2) |
– |
+ |
ჩხირი |
E37 |
– |
+ |
ჩხირი |
E 11(1) |
– |
+ |
კოკი |
E21(3) |
– |
+ |
ჩხირი |
E38 |
– |
+ |
ჩხირი |
ცხრილი 2. შავქლიავადან გამოყოფილი ზოგიერთი იზოლატის მორფოლოგიური დახასიათება
იზოლატის პირობითი № |
კატალაზას ტესტი |
გრამის წესით შეღებვა |
უჯრედის
ფორმა |
იზოლატის პირობითი № |
კატალაზას ტესტი |
გრამის წესით შეღებვა |
უჯრედის
ფორმა |
Q1 |
– |
+ |
ჩხირი |
Q32 |
– |
+ |
ჩხირი |
Q2 |
– |
+ |
მოგრძო ჩხირი |
Q32 (2) |
– |
+ |
ჩხირი |
Q4 |
– |
+ |
ჩხირები |
Q33 |
– |
+ |
ჩხირი |
Q6 |
– |
+ |
კოკი |
Q33 |
– |
+ |
ჩხირი |
Q9 |
– |
+ |
საფუარი |
Q35 (2) |
– |
+ |
კოკი |
Q10 (1) |
– |
+ |
ჩხირი |
Q36 |
– |
+ |
კოკი |
Q1 1(2) |
– |
+ |
კოკი |
Q33 |
– |
+ |
ჩხირი |
Q11 (3) |
– |
+ |
საფუარი |
Q35 |
– |
+ |
ჩხირი |
Q12 (4) |
– |
+ |
კოკი |
Q36 |
– |
+ |
ჩხირი |
Q17 (5) |
– |
+ |
კოკი |
Q36 (2) |
– |
+ |
კოკი |
ცხრილი 3 . ატმიდან გამოყოფილი ზოგიერთი იზოლატის მორფო-ფიზიოლოგიური დახასიათება
იზოლატის პირობითი № |
კატალაზას
ტესტი |
გრამის წესით შეღებვა |
უჯრედის ფორმა |
იზოლატის პირობითი № |
კატალაზას
ტესტი |
გრამის წესით შეღებვა |
უჯრედის ფორმა |
ატამი 1 |
- |
+ |
მოკლე და საშუალო ჩხირები |
ატამი 15 (1) |
- |
+ |
მოკლე ჩხირები |
ატამი 3 |
- |
+ |
პარალელური მოკლე ჩხირები |
ატამი 16 |
- |
+ |
მოკლე ჩხირები |
ატამი 4 |
- |
+ |
საშუალო ზომის პარალელური ჩხირები |
ატამი 16 (1) |
- |
+ |
კოკები |
ატამი 6 |
- |
+ |
წრილი კოკები |
ატამი 17 |
- |
+ |
პარალელური ჩხირები |
ატამი 7 |
- |
+ |
მოკლე და საშუალო ჩხირები |
ატამი 18 |
- |
+ |
კოკები |
ატამი 7(1) |
- |
+ |
საშუალო ზომის მძივებად ასხმული კოკები |
ატამი 19 |
- |
+ |
საშუალო ზომის ჩხირები |
ატამი 9 |
- |
+ |
ჩხირები |
ატამი 19 (1) |
- |
+ |
პარალელური საშუალო ჩხირები |
ატამი 11 |
- |
+ |
გრძელი ჩხირები |
ატამი 20 |
- |
+ |
ჩხირები |
ატამი 11 (1) |
- |
+ |
მოკლე ჩხირები |
ატამი 21 |
- |
+ |
პარალეულირ საშუალო ჩხირები |
ატამი 12 |
- |
+ |
ბევრი საშუალო ზომის ჩხირი |
ატამი 22 |
- |
+ |
კოკები |
ატამი 12 (1) |
- |
+ |
მოკლე ჩხირები |
ატამი 24 |
- |
+ |
კოკები |
ატამი 13 |
- |
+ |
პარალელური მოკლე ჩხირები |
ატამი 23 |
- |
+ |
პარალელური მიწყობილი მოკლე ჩხირები |
ატამი 14 |
- |
+ |
საშუალო და მოგრძო ჩხირები |
ატამი 25 |
- |
+ |
პარალელური ჩხირები |
ატამი 14 (1) |
- |
+ |
მოკლე ჩხირები |
ატამი 25 (1) |
- |
+ |
საშუალო ჩხირები |
ატამი 15 |
- |
+ |
კოკები |
|
|
|
|
ცხრილი 4. გლიცერინში შენახული ვაშლისა და შავქლიავას იზოლატების ნუმერაცია
№ |
ნიმუშის
დასახელება |
ზრდის ინტენსივობა |
№ (გლიცერინში გადატანილი) |
№ |
ნიმუშის
დასახელება |
ზრდის ინტენსივობა |
№ (გლიცერინში გადატანილი) |
1 |
Q-1 |
++ |
G1 |
44 |
E-14(2) |
+++ |
G44 |
2 |
Q-2 |
+++ |
G2 |
45 |
E-16(1) |
+++ |
G45 |
3 |
Q-4 |
+++ |
G3 |
46 |
E-16(2) |
+++ |
G46 |
4 |
Q-7 |
+++ |
G4 |
47 |
E-16(3) |
+++ |
G47 |
5 |
Q-10(1) |
+++ |
G5 |
48 |
E-17(1) |
+++ |
G48 |
6 |
Q-10 (2) |
+++ |
G6 |
49 |
E-17(2) |
+++ |
G49 |
7 |
Q-10 (3) |
+++ |
G7 |
50 |
E-17(3) |
+++ |
G50 |
8 |
Q-10 (4) |
+++ |
G8 |
51 |
E-18(1) |
+++ |
G51 |
9 |
Q-10 (5) |
+++ |
G9 |
52 |
E-18(1) |
+++ |
G52 |
10 |
Q-10 (7) |
+++ |
G10 |
53 |
E-18(1) |
+++ |
G53 |
11 |
Q-10 (6) |
+++ |
G11 |
54 |
E-19(2) |
+++ |
G54 |
12 |
Q-11 |
+++ |
G12 |
55 |
E-19(3) |
+++ |
G55 |
13 |
Q-11 |
+++ |
G13 |
56 |
E-20(1) |
+++ |
G56 |
14 |
Q-11(2) |
+++ |
G14 |
57 |
E-20(2) |
+++ |
G57 |
15 |
Q-12 |
+++ |
G15 |
58 |
E-20(3) |
+++ |
G58 |
16 |
Q-14 |
+++ |
G16 |
59 |
E-21(1) |
+++ |
G59 |
17 |
Q-17 |
+++ |
G17 |
60 |
E-21(2) |
+++ |
G60 |
18 |
E-3(1) |
+++ |
G18 |
61 |
E-21(3) |
+++ |
G61 |
19 |
E-3(2) |
+++ |
G19 |
62 |
E-22(1) |
+++ |
G62 |
20 |
E-3(3) |
+++ |
G20 |
63 |
E-22(2) |
+++ |
G63 |
21 |
E-3(4) |
+++ |
G21 |
64 |
E-23(1) |
+++ |
G64 |
22 |
E-4(1) |
+++ |
G22 |
65 |
E-23(2) |
+++ |
G65 |
23 |
E-4(2) |
+++ |
G23 |
66 |
E-23(3) |
+++ |
G66 |
24 |
E-5(1) |
+++ |
G24 |
67 |
E-23(4) |
+++ |
G67 |
25 |
E-5(2) |
+++ |
G25 |
68 |
E-24(2) თეთრი |
+++ |
G68 |
26 |
E-5(3) |
+++ |
G26 |
69 |
E-24(2) |
+++ |
G69 |
27 |
E-6(1) |
+++ |
G27 |
70 |
E-25 |
+++ |
G70 |
28 |
E-6(2) |
+++ |
G28 |
71 |
E-26 |
+++ |
G71 |
29 |
E-6(3) |
+++ |
G29 |
72 |
E-27 |
+++ |
G72 |
30 |
E-7(1) |
+++ |
G30 |
73 |
E-28 |
+++ |
G73 |
31 |
E-7(2) |
+++ |
G31 |
74 |
E-29 |
+++ |
G74 |
32 |
E-8(1) |
+++ |
G32 |
75 |
E-30 |
+++ |
G75 |
33 |
E-8(2) |
+++ |
G33 |
76 |
E-31 |
+++ |
G76 |
34 |
E-9(1) |
+++ |
G34 |
77 |
E-32 |
+++ |
G77 |
35 |
E-9(2) |
+++ |
G35 |
78 |
E-33 |
+++ |
G78 |
36 |
E-9(3) |
+++ |
G36 |
79 |
E-34 |
+++ |
G79 |
37 |
E-10(1) |
+++ |
G37 |
80 |
E-35 |
+++ |
G80 |
38 |
E-10(2) |
+++ |
G38 |
81 |
E-36 |
+++ |
G81 |
39 |
E-11(3) |
+++ |
G39 |
82 |
E-37 |
+++ |
G82 |
40 |
E-12(1) |
+++ |
G40 |
83 |
E-38 |
+++ |
G83 |
41 |
E-12(2) |
+++ |
G41 |
84 |
E-39 |
+++ |
G84 |
42 |
E-3(1) |
+++ |
G42 |
85 |
E-40 |
+++ |
G85 |
43 |
E-14(1) |
+++ |
G43 |
|
|
|
|
ცხრილი 5. გლიცერინში შენახული იზოლატების ნუმერაცია
№ |
ნიმუშის დასახელება |
ზრდის ინტენსივობა |
№ (გლიცერინში გადატანილი) |
№ |
ნიმუშის დასახელება |
ზრდის ინტენსივობა |
№ (გლიცერინში გადატანილი) |
1 |
ატამი 1 |
+++ |
G 86 |
13 |
ატამი 15(1) |
+++ |
G 98 |
2 |
ატამი 3 |
+++ |
G 87 |
14 |
ატამი 20(1) |
+++ |
G 99 |
3 |
ატამი 7(1) |
+++ |
G 88 |
15 |
ატამი 18 |
+++ |
G 100 |
4 |
ატამი 9 |
+++ |
G 89 |
16 |
ატამი 19 |
++ |
G 101 |
5 |
ატამი 11 |
+++ |
G 90 |
17 |
ატამი 21 |
+++ |
G 102 |
6 |
ატამი 11(1) |
+++ |
G 91 |
18 |
ატამი 22 |
+++ |
G 103 |
7 |
ატამი 12 |
+++ |
G 92 |
19 |
ატამი 23 |
+++ |
G 104 |
8 |
ატამი 12(10 |
+++ |
G 93 |
20 |
ატამი 24 |
+++ |
G 105 |
9 |
ატამი 13 |
+++ |
G 94 |
21 |
ატამი 25 |
+++ |
G 106 |
10 |
ატამი 14 |
+++ |
G 95 |
22 |
ატამი 25(1) |
+++ |
G 107 |
11 |
ატამი 14(1) |
+++ |
G 96 |
23 |
ატამი 17 |
+++ |
G 108 |
12 |
ატამი 15 |
+++ |
G 97 |
24 |
ატამი 19(2) |
++ |
G 109 |
სურ. 1. იზოლატების მიკროსკოპული სურათები (x 1600)
სურ . 2. გლიცერინში შენახული საკოლექციო შტამები
გვერდის დასაწყისი